MapInfo Nordic & Baltic Users Group

 • 1.  Web-tjenester fra Datafordeleren

  Posted 05-19-2021 03:17
  Edited by Peter Horsbøll Møller 08-05-2021 08:13
    |   view attached

  I år er året, hvor vi alle skal skifte fra de velkendte web-tjenester fra Kortforsyningen til de nye tilsvarende web-tjenester, som kører på Datafordeleren.

  Det har ligget i kortene længe at tjenesterne på Kortforsyningen skulle udfases, men jeg tror mange af os har udskudt beslutning om at skifte vores anvendelse fra Kortforsyningen til Datafordeleren. Det virker jo virker, så hvorfor skifte? Men nu går den ikke længere. Flere af tjenesterne på Kortforsyningen er allerede lukket ned og resten lukker indenfor en kort tidshorisont.


  Her i 11. time er der så dukket endnu en spiller op på banen. SDFE lancerer Dataforsyningen, som vil indeholde de tjenester og data, som ikke findes på Datafordeleren. Det er f.eks. her du finder de nye baggrundskort som Natur- og Friluftskortet samt Sagsbehandlingskortet.

  Brugere og logins

  For at kunne bruge tjenester fra Dataforsyningen, skal man have et login. Det gamle login, som man eventuelt har haft på Kortforsyningen kan også anvendes. Bemærk at Kortforsyningen såvel som Dataforsyningen ikke længere anvender en komination af brugernavn og adgangskode, men er gået over til tokens.

  På Datafordeleren forholder det sig en smule anderledes. Først skal man oprette en web-bruger og med denne kan man så afterfølgende oprette en eller flere tjeneste brugere. Det er brugernavn og password for tjeneste-brugeren, man typisk skal anvende for at tilgå tjenester på Datafordeleren.

  Har du blot brug for de frie grunddata i MapInfo Pro, behøver du ikke oprette dine egne brugere til Dataforsyningen og til Datafordeleren. Allerede til Kortforsyningen havde vi en generel bruger, som vi brugte til alle tjenester fra Kortforsyningen i MapInfo Pro. Denne bruger vil vi også anvende for tjenesterne fra Dataforsyningen. Tilsvarende har vi oprettet en generel tjenestebruger til Datafordeleren, som alle MapInfo Pro brugere kan anvende.

  Standard webtjenestelister

  MapInfo Pro har altid indeholdt lister med standard webtjenester til en lang række frit tilgængelig tjenester i Danmark. Det vil MapInfo Pro fortsætte med at gøre. I den kommende version af MapInfo Pro, v2021, som kommer i en engelsk udgave efter sommerferien og i en dansk version senere på året, vil standard webtjenestelisterne for WMTS, WMS og WFS være opdateret, så de udgåede tjenester fra Kortforsyningen er fjernet til fordel for de nye tjenester fra Dataforsyningen og Datafordeleren.

  Tjenesterne i disse standard webtjenestelister anvender de standard brugere, som vi har oprettet for MapInfo Pro brugerne. Hvis man ønsker det, kan man tilpasse listerne, så de anvender en anden bruger/tjenestebrugere. Nedenfor kan du læse mere om hvor filerne med standard webtjenestelisterne findes på dine computer. Filerne med listerne indeholder ren tekst i form af XML. Det er altså nemt at lave en søg og erstat i en teksteditor for at erstatte brugernavn og kodeord.

  Standard webtjenstelister i tidligere version af MapInfo Pro.

  Vi er opmærksomme på at mange organisationer ikke skifter til den nyeste version af MapInfo Pro umiddelbart efter at den er frigivet og derudover går der jo også omkring et halvt år før den danske version af MapInfo Pro v2021 frigives. Mange organisationer står altså nu med et behov for at få adgang til de nye tjenester fra Datafordeleren uden at have adgang til MapInfo Pro v2021.

  Derfor har vi vedhæftet de nye standard webtjenestelister til denne artikel, så man allerede nu kan foretage skiftet fra Datafordeleren til Kortforsyningen uden selv at skulle oprette og indtaste detaljerne for de nye webtjenester på Datafordeleren.

  Filerne downloades via den vedhæftede zip-fil. Pak zip-filen ud og kopier filerne over i denne mappe på de computere, der skal have glæde af den opdaterede liste med webtjenester:

  • %appdata%\MapInfo\MapInfo\Professional\1900\Locale\da

  Bemærk at tallet 1900 angiver den version af MapInfo Pro, der anvendes. Anvender man MapInfo Pro v17, skal tallet ændres fra "1900" til "1700".

  Ovenstående er gældende for den danske version af MapInfo Pro. Anvender du den engelske, skal du kopiere filerne over i denne mappe:

  • %appdata%\MapInfo\MapInfo\Professional\1900
  Du kan også med fordel kopiere filerne over i begge mapper.

  Hvis organisationen, som anvender MapInfo Pro, har aktiveret Arbejdsgruppe-mappen i MapInfo Pro, kan man med fordel placere webserverliste-filerne i denne mappe. Dermed slipper man for at kopiere filerne rundt på alle computere.

  Tilføje webtjenester i MapInfo Pro

  Har du behov for selv at tilføje webtjenester i MapInfo Pro, kan du via disse links finde nogle små artikler om hvordan du tilføjer tjenester til henholdsvis WMTS, WMS og WFS.

  Alle disse artikler forudsætter at du har en tjenestebruger. Du kan vælge at bruge din egen, eller gebruge brugeren fra de vedhæftede webtjenesteliste-filer.

  Udfordringer med tjenester fra Datafordeler

  I forbindelse med at vi har tilføjet de nye tjenester fra Datafordeleren til vores lister med standard webtjenster, har vi også overfladiske testet tjenesterne. Langt de fleste fungerer uden problemer. Alle WMTS- og WMS-tjenester lader til at fungere uden problemer i MapInfo Pro.

  Vær dog opmærksom på at du som minimum skal anvende MapInfo Pro 16.0.4 for at kunne tilgå disse webtjenester. Det gælder ikke kun for tjenesterne på Datafordeleren, men også for tjenesterne på den gamle Kortforsyning og den nye Dataforsyningen. Dette skyldes, at man er skiftet fra ældre sikkerhedsstandarder TLS 1.0 og TLS 1.1 til en nyere, mere sikre standard i form af TLS 1.2. Denne nye version af TLS-standarden understøttes først i MapInfo Pro fra v16.0.4.

  På datafordeleren er der pt. udfordringer med visse WFS-tjenester. De viser sig ved at knappen Rækkefilter... ikke er aktiv.


  Desværre gør det disse tjenester nærmest ubrugelige, da man ikke kan begrænse antallet af poster og da tjenesterne er begrænset i hvor mange poster, de kan levere, får man blot de første x tusinde poster fra tjenesten.

  Fejlen er meldt til såvel Datafordeler-support som til SDFE.

  Problemet findes i disse WFS-tjenester:

  • DHMhoejdekurver/DHMhoejdekurver_GML3

  • DHMOprindelse/DHMOprindelse_GML3

  • GeoDanmark60_HIST_GML3

  • FIKSPUNKT/FIKSPUNKTER_GML3SFP

  • FIKSPUNKT/FIKSPUNKTER_HIST_GML3SFP

  • FIKSPUNKT/FIKSPUNKTER_GML3SFP_SIMPEL

  • MATRIKEL/MatrikelGaeldendeOgForeloebigWFS - Her er fejlen nu rettet

  • MATRIKEL/Matrikel_HIST_GML3_1_0  ------------------------------
  Peter Horsbøll Møller
  Principal Presales Consultant | Distinguished Engineer
  Precisely | Trust in Data
  ------------------------------

  Attachment(s)

  zip
  MIWebServers.zip   5 KB 1 version


 • 2.  RE: Web-tjenester fra Datafordeleren

  Posted 08-23-2021 08:39
  Edited by Peter Horsbøll Møller 08-23-2021 08:39

  KMD og SDFE arbejder på at få de problematisk WFS-tjenester til at fungere i MapInfo Pro.

  Det lader til at de har fået bestemt årsagerne til problemerne. I al fald har jeg set at et par af de problematiske tjenester nu virker i MapInfo Pro.  ------------------------------
  Peter Horsbøll Møller
  Principal Presales Consultant | Distinguished Engineer
  Precisely | Trust in Data
  ------------------------------